• Meetjesland
27/04/2009

Afgelopen vrijdag vond in het Godshuis in Sint-Laureins de persvoorstelling plaats van het SMO-triatlonteam 2009 en werd de 23ste editie van de Boerekreektriatlon gepresenteerd. Sinds de oprichting in 2007 heeft het SMO-team een hoge vlucht genomen. Het ledenaantal groeide gestaag en ook de sportieve prestaties bleven niet achterwege. ‘2008 was een echt grand-cru-jaar, maar ook dit jaar gaan we voor het hoogste,’ belooft teammanager Jan Savat.

Het SMO-triatlonteam is stilaan uitgegroeid tot een volwaardige speler in de triatlonwereld. Twee jaar geleden zag het team het levenslicht toen vijf atleten de handen in elkaar sloegen. Michael Dewilde, Sander Dobbelaere, Filip Lasoen, Dirk Hellebuyck en Dominic De Caluwé brachten de ploeg al in hun eerste seizoen meteen in de kijker met een pak overwinningen en ereplaatsen. Het bleek de start van een bloeiend project. Vorig jaar kwam er een damesteam bij en ook het recreatieve luik bleek een schot in de roos. Teammanager Jan Savat blikt tevreden terug op de recente ontwikkelingen: ‘Een van onze doelstellingen was triatlon op de kaart zetten in het Meetjesland en daarin lijken we te slagen. Van vijf naar vijftig leden is niet niks.’

Naast de toename aan leden zijn ook de prestaties tijdens het afgelopen seizoen in stijgende lijn gegaan. 2008 was een echt grand cru-jaar voor het SMO-team met Belgische titels op de ploegentriatlon heren, ploegenduatlon dames, kwarttriatlon heren en naast zeven triatlonzeges ook een resem podiumplaatsen. Als kers op de taart nam frontman Michael Dewilde in oktober deel aan de Iron Man in Hawaï.

Teammanager Savat kon zijn trots vrijdagavond dan ook niet verbergen en benadrukte de uitstekende ploeggeest als belangrijke voedingsbodem voor de knappe resultaten. Ook bij de start van het nieuwe seizoen zijn de verwachtingen hooggespannen. ‘Na het uitstekende seizoen 2008 wordt het geen sinecure, maar we gaan opnieuw voor het hoogst haalbare.’ Dat ze bij SMO niet op hun lauweren rusten, mag duidelijk wezen. Het bestuur werd uitgebreid en het topteam wordt vanaf dit seizoen begeleid door Tim De Vilder, een coach die zijn strepen al heeft verdiend in de triatlonwereld. Daarnaast werd ook de website in een nieuw jasje gestoken.

Nieuwkomers bij het topteam zijn belofte Hannes Vandermoere en Mieke Dupont. Melanie Matthys en Tom Vanderhoogerstraete bezorgden SMO in 2008 al enkele mooie zeges en worden nu ook opgenomen in het topteam. Voorts blijft het team rekenen op de oude getrouwen. Bij de heren is het afwachten of belofte Sander Dobbelaere zijn opgang voortzet, Simon De Cuyper zal weer deelnemen aan enkele buitenlandse kwarttriatlons. Filip Lasoen hoopt zich in Frankfurt te kwalificeren voor Hawaï terwijl Joury Gokel en Dominic De Caluwé een Hawaï-ticket beogen op de Ironman van Klagenfurt. Frederik De Vreese maakte in 2008 een sterke comeback en zal dit seizoen zijn eerste volledige triatlon lopen op de Ironman Nice. Michael Dewilde was niet onverdeeld tevreden over zijn 2008, hij mikt dit jaar op de Ironman Nice. Voor Dirk Hellebuyck wordt het zijn laatste triatlonseizoen. De Eeklonaar ondervindt teveel hinder bij het lopen en zal niet meer deelnemen aan de volledige triatlon.

Mieke Depoortere en Miek Vyncke, twee kampioenen in de duatlon, zijn de opvallendste namen bij de vrouwen. Depoortere blijft voorlopig op de sukkel met een achillespeesblessure, Vyncke probeert studies en werk te combineren met duatlons en enkele triatlons.

Het SMO-team wil zich vrijdag al van zijn beste kant laten zien op het BK voor teams in Charleroi. Op 23 mei staat thuiswedstrijd de Boerekreektriatlon in Sint-Laureins met vet aangekruist. Ruim 400 atleten zullen daar aan de start staan, Sander Dobbelaere zal er zijn titel verdedigen. De sportraad staat net als de vorige jaren in voor de organisatie.