Een persoonlijk record, een ultieme droom en een selfie met zwemlegende Michael Phelps. Dat leverden de Olympische Spelen Rami Anis op, de poulain van Carine Verbauwen. 

Anis mocht als lid van het Vluchtelingenteam naar de Olympische Spelen, zoals u voor het verlof al in Taptoe kon lezen. De 25-jarige Anis ontvluchtte Syrië in 2011. Na een verblijf in Turkije kwam hij in oktober 2015 in België terecht. In Gent sloot hij zich in februari 2016 aan bij het team rond de Eeklose ex-zwemkampioene Carine Verbauwen. 

Hij geraakte met de 56ste tijd op de 100 meter vrije slag op 59 deelnemers niet door de reeksen in Rio. Op de 100 meter vlinderslag werd hij donderdag 40e van 43 deelnemers in 56.23, maar verbeterde hiermee wel zijn persoonlijk record. Dat is nog ver verwijderd van wat onze Belgische toppers in de reeksen zwommen. Glenn Surgeloose bijvoorbeeld werd 19de met 48.65 en Pieter Timmers 9de met 48.46. Maar het is meer dan respectabel, en het publiek liet zijn appreciatie blijken. Na zijn puike prestatie ging het hele stadion voor hem rechtstaan !

De Amerikaanse zwemlegende Michael Phelps, die weer verschillende gouden medailles behaalde in Rio, is zijn groot idool. Die zwom over diezelfde 100 meter vlinder 51.60 in de reeksen. Anis wachtte vorige week het juiste moment af om zijn idool om een selfie te vragen. “Ik wou niet terug naar België voor ik een selfie met Phelps had”.     (PDB)