• Meetjesland
25/09/2022

75 recepten uit onze jeugd voor het eerst gebundeld.

Taptoe gaf in het verleden reeds tientallen boeken uit over uiteenlopende onderwerpen. Daaronder plaatselijke streekboeken (‘Gemeenten in oude foto’s’), een wielerboek over Waarschotenaar Johan De Muynck (winnaar Ronde van Italië), een bestseller over ‘De Laatste Getuigen’ (Strafkampen) en twee jaar geleden een nieuwe absolute bestseller over “De Tweede Wereldoorlog in 464 unieke foto’s”.
Deze week lanceert Taptoe een nieuw boek dat half december – net voor de eindejaarsperiode – verschijnt, maar waarvoor nu al kan ingetekend worden met een vroegboekkorting van 6 euro. Het is een kookboek vol nostalgische toetsen en een mooie voorgeschiedenis.

Pottelekkere
In 1993 lanceerde Taptoe, op vraag van vooral vrouwelijke lezers, een kookrubriek onder de veelzeggende titel “De Pottelekkere”. Iedereen mocht een recept uit grootmoeders keuken insturen, hobbykok Rita Van Laeke (St.Margriete) zag het recept kritisch na en onze redacteur van toen, Paul Wallaert (nu uitbater van De Wijnzolder in St.Laureins), goot alles in een eenvoudige tekst, om het recept gemakkelijk uitvoerbaar te maken.
Het onderwerp had onmiddellijk bijval. Binnen het jaar werden meer dan 100 streekrecepten gepubliceerd, het hield ons en de lezers meer dan twee jaar bezig. Een succes ‘avant la lettre’ bovendien, want 30 jaar (!) geleden waren kookrubrieken, laat staan kookboeken, nog geen hype. Maar wel een schot in de roos voor een plaatselijk streekblad.

Actualiseren
We vieren dit jaar inmiddels onze 50ste jaargang en op zoek naar enkele items uit onze voorbije Taptoe-geschiedenis stootten we onder meer op deze succesrubriek van destijds. Het idee om deze recepten van toen in een boek te bundelen was sneller klaar dan de uitvoering ervan. Paul Wallaert had alle teksten nog op zijn computer bewaard en dat maakte het moeilijke her- intypen overbodig. Maar waren de recepten van destijds nog up to date genoeg om de huidige generatie ermee aan de slag te laten gaan? Is de term ‘oma’ niet te oubollig?
Tot onze grote verbazing bleek dat helemaal niét het geval. Enkele geraadpleegde jonge beroeps- en hobbykoks uit de streek bleken het item onmiddellijk genegen, maar gaven ons de raad om toch enkele recepten aan te passen omdat bepaalde ingrediënten van destijds vandaag nog moeilijk te vinden of zelfs onbekend zijn. Aardappelzetmeel (‘petatblomme’) bijvoorbeeld moest bij voorkeur worden vervangen door maïzena… We vonden de bekende Eeklose ex-bakker Marc Van Massenhove, ook lesgever en zelf kok, bereid om alle recepten na te lezen en te actualiseren. En Joost D’Huyvetters, destijds ook huisfotograaf van Taptoe, wilde alle door Marc bereide (test)gerechten in een professioneel omlijstend kader vastleggen. Dat dit duo een perfect werk afleverde, daarvan kan je al een klein bewijsje vinden op de middenpagina’s van dit Taptoe-nummer.
Maar zo blijven ‘Oma’s recepten’ actueel en nog steeds bruikbaar, vooral lekker. Denk aan vlaai, oliebollen, smoelpap, kneutels, nonnevestjes en andere lekkernijen. In het boek van 220 bladzijden staan opeenvolgend aperitiefkes, soepen, hoofdgerechten, visgerechten en veel desserts. In totaal 75 gerechten uit onze jeugd voor het eerst gebundeld. Een vrij exclusief nostalgisch maar nog dagelijks bruikbaar onderwerp in het duizelingwekkende aanbod van kookboeken der grote meesterkoks.
Het boek is fraai ingebonden met een harde kaft, kost 29 € (inclusief verzendingskosten) en is geïllustreerd met telkens één duidelijke foto per recept.

Het boek wordt gelanceerd als eindejaars-cadeauboek dat je nu met korting (- 6 €) kunt bestellen en dat rond half december bij u thuis gratis per post wordt geleverd, mooi op tijd voor onder de kerstboom.
Zie vooral een uitgebreide geïllustreerde samenvatting en bestelprocedure op blz. 8 en 9.

Piet De Baets