Het Joost Maréchalcomité organiseert in samenwerking met de Stad Eeklo een tentoonstelling over Joost Maréchal (1911-1971), keramist en glazenier en dit er gelegenheid van de honderdste verjaardag van zijn geboorte en ook omdat hij dit jaar precies veertig jaar geleden overleed. De tentoonstelling gaat door van 1 oktober tot 27 november 2011 in de voormalige kapel van de Arme Klaren, Tieltsesteenweg 22 te Eeklo. Ondertussen verscheen nu ook een boek over deze kunstenaar.

Paul Van De Woesteyne, voorzitter van het Joost Maréchalcomité legt uit wat bezoekers van de tentoonstelling kunnen verwachten. ’Joost Maréchal beheerste zowel de techniek van keramiek als die van glasramen. Nadat hij zich in 1946 in Eeklo vestigde, ontwikkelde hij zich tot een pionier van de moderne kunstkeramiek in Vlaanderen. Hij overleed jammer genoeg veel te vroeg. We besteden aandacht aan de twee grote pijlers van zijn werk: keramiek en glasschilderkunst. Hij maakte onder andere de glasramen in de kapel van het Sint Vincentiuscollege. We hebben een groot deel van de tentoongestelde creaties via de familie in bruikleen gekregen maar ook veel particulieren waren bereid om werken van Joost Maréchal aan onze tentoonstelling te schenken. Het is eigenlijk de grootste tentoonstelling over zijn werk sinds de man zijn dood.’

Tegelijkertijd schreven Frank Huygens en Aletta Rambaut ook een boek over de man met als titel ‘Joost Maréchal, keramist en glazenier’. Het boek kost 26 euro. Beatrijs ‘Bieke’ Maréchal, één van de kinderen van Joost Maréchal is blij met het initiatief en het eerbetoon voor haar vader. ‘We zijn het stadsbestuur van Eeklo zeer dankbaar voor de steun en de goede samenwerking rond deze tentoonstelling. Ook deze locatie, de kapel van Arme Klaren leent zich uitstekend voor dit soort activiteiten.’ (Ives Boone)