Zes Tibetaanse monniken brengen vanaf volgende week maandag 25 oktober een bezoek aan Eeklo. De monniken komen in het kader van een benefiettournee. ’Het betreft een primeur voor de stad Eeklo’, zegt Sabine Foubert, die werd gevraagd om de activiteiten voor de monniken in België te plannen.

‘Ik ben voor België verantwoordelijke voor het Nying Drod project van Tulku Lobsang Rimpoche, een Boeddhistisch leraar’, legt Sabine Foubert het unieke initiatief uit. ‘Het Nying Drod project heeft als doel sponsoring te zoeken voor het schoolgeld dat Tibetaanse kinderen moeten betalen in China. Heel onverwacht werd een activiteit van de monniken afgelast, daardoor werd ik een maand geleden gevraagd om activiteiten voor de monniken in België te plannen. Aangezien het niet mogelijk was om nog een zaal te vinden in de grote Belgische steden, heb ik besloten om voor Eeklo te kiezen. Ik kreeg onmiddellijk hulp van heel wat mensen.’

TRADITIES
De Tibetaanse monniken verblijven van oktober tot december 2010 in Europa met in hun bagage een rijke schat aan Tibetaans- Boeddhistische tradities, die gedeeltelijk duizenden jaren oud zijn. Sabine Foubert hierover: ‘Tijdens hun tournee dragen de zes monniken met hun kleurrijke gewaden, muziek, zang, zandmandala‘s en heilige rituelen een boodschap over. Het uitstrooien van de zandmandala, de kloosterdansen en de muziek betekenen meer dan wat we met onze ogen en oren kunnen waarnemen.’

PROGRAMMA
De monniken brengen in Eeklo een concert met traditionele dansen en gezangen, een mantra-avond met klankschalenconcert en ze begeleiden ook een meditatieavond. ‘Het is ook mogelijk om via een persoonlijk consult het Mo-orakel te raadplegen of een astrologisch consult te krijgen. Op aanvraag worden ook woningen en bedrijven gezegend.
- De monniken zullen verder een zandmandala maken in de bibliotheek van Eeklo. Dit gaat door vanaf maandag 25 oktober om 14u.
- Op donderdag 28 oktober is om 17 u de vernietigingsceremonie gepland.’ Inkom gratis
-    Orakelconsult en horoscoopconsult: in de Fontein der Jeugd, Zandvleuge 82  te   Eeklo op afspraak van 26 tot 28 oktober.
-    Zegening woning of bedrijf: op afspraak.
-     Meditatieavond: Fontein der Jeugd op 27 oktober om 20u.
-      Mantra – en klankschaalavond in de Paterskerk, Markt 27 te Eeklo op 26 oktober  om 20u.
-     Concerten met traditionele kloosterdansen en gezangen in de Paterskerk te Eeklo op 28 oktober om 20u.
Info 09/3270777 (Fontein der Jeugd ) tussen 10 en 12u en tussen 17 en 20u). (Ives Boone)