Zondagvoormiddag barstte het Eeklose stadhuis bijna uit zijn voegen. Werkelijk alle media zakten naar de Herbakkersstad af om de Ridderslag van Eurosongvedette Tom Dice te verslaan. Het was een dag vol vreugde, maar ook verdriet, want in de nacht van zaterdag op zondag overleed Antoine Claeys, de opa van Tom.’

Op vrijdag 25 oktober 1968 vond in intieme kring de oprichting plaats van de Orde der Eeklose Herbakkers. De Vereniging voor VreemdelingenVerkeer wilde op die manier de plaatselijke folklore en heemkunde promoten. De zeventiende-eeuwse Herbakkerslegende van Eeklo inspireerde de bevolking in 1861 tot het organiseren van een jaarlijks folkloristisch feest dat in 1912 ter ziele ging. Met de oprichting van de Orde der Eeklose Herbakkers stak de VVV daar in 1968 een stokje voor en blies de legende opnieuw leven in. Ridder Johan Van Hyfte, tot zondag de jongste ridder van de orde, wordt binnen deze mysterieuze groep van vooraanstaande Eeklonaars de peter van Tom Dice. ‘Ik ben de raad van beheer van de V.V.V. heel dankbaar dat ze mij hebben aangezocht om als peter van onze jongste ridder te fungeren’, klonk het plechtig.

Succesverhaal
Het verhaal van Tom Dice geraakt in een stroomversnelling wanneer hij eind 2008 deelneemt aan de VTM-talentenjacht ‘X-factor’. Onder begeleiding van coach Maurice Engelen, frontman van Praga Khan, strandt hij op een mooie tweede plaats. Zoals dat vaak gaat met talentenjachten verdwijnen de winnaars in de anonimiteit. Dat lot was Dirk De Smet beschoren. Tom daarentegen kon pronken met een contract bij het nieuwe label Sonic Angel. Halfweg 2009 ligt zijn eerste single ‘Bleedinglove’ in de platenwinkel. De single haalt de top 10 van de Ultratop 50 en levert Tom een nominatie op voor een TMF Award in de catergorie ‘Best New Artist’. Iedereen kent het vervolg van dit succesverhaal. De VRT kiest voor een nieuw format zonder preselectie en beslist om de jonge Eeklonaar naar Oslo te sturen voor het Eurosongfestival. Heel wat grote media springen pas laat op de trein en doen in het begin vaak smalend over Tom. Ze krijgen ongelijk. Tom Dice eindigt 6de met ‘Me and My Guitar’, het beste Vlaamse resultaat ooit. De Herbakkersstad verkeert in Euforie en burgemeester Koen Loete gaat Tom persoonlijk oppikken vergezeld met bakker Peter Dhaese die speciaal voor de gelegenheid een heuse gitaartaart bakte. Schepen Ann Van den Driessche over Tom Dice, de 102de Ridder in de Orde van den Eeclooschen Herbacker: ‘Het bezorgde me koude rillingen toen ik deze zomer op vakantie was en onze Tom daar op de radio hoorde!’ Tom, wat betekent dit nu voor een jonge kerel? ‘Ik had echt een raar gevoel toen ze me onlangs vroegen om ridder te worden. Ik ben nog maar 20 jaar oud! Ik schrik ook een beetje van alle media-aandacht. Maar ik ben hier wel heel dankbaar voor. En als ik tijd heb, kom ik zeker meezingen bij een volgende ridderslag!’(Michel Wijne)