• Watervliet
09/10/2022

Het avontuur is geslaagd. Ultraloper Tony Misman liep afgelopen week de race van zijn leven. In iets meer dan 35 uur (aan 1 stuk) overbrugde de ultraloper de 246,1 kilometer tussen het Griekse Athene en Sparta. “De Spartathlon is een historisch Griekse ultra lastige loopwedstrijd die ieder jaar in september wordt georganiseerd” zegt Misman.
“Het is een van de moeilijkste ultralopen ter wereld. De Spartathlon doet de voetstappen van Pheidippides herleven. Deze langeafstandsloper werd in 490 voor Christus vanuit Athene naar Sparta gestuurd om hulp te gaan vragen voor de slag bij Marathon in de oorlog tussen de Grieken en de Perzen. Volgens de Oudgriekse historicus Herodotos kwam Pheidippides daags na zijn vertrek uit Athene aan in Sparta.” Een uitdaging die Misman ook wilde aangaan, voor het eerst in zijn leven. Als hij slaagde in het opzet, werd hij meteen de tweede Watervlietenaar die hiermee mag uitpakken. Luc De Jaegher-Braet liep de wedstrijd reeds 12 keer uit.

Niet vlekkeloos
“Dit jaar stond ik aan de start van de 40ste editie die doorging op 30/9 en 1/10. Ik had mezelf een loopschema van 10 weken opgesteld waarbij ik stelselmatig mijn wekelijks kilometervolume opdreef tot ik een maand voor de wedstrijd aan 160 km zat (gewoonlijk loop ik een 300-tal km per maand)”, blikt Misman terug. “Mijn voorbereiding verliep vlekkeloos”. Een week voor de start kreeg ik echter problemen met de monnikskapspier waardoor ik mijn nek nauwelijks kon draaien. Enkele beurten bij de kiné later was de beperking zo goed als weg en kon ik zorgeloos van start gaan.” En zo geschiedde. “Om 6.45 uur stonden de 400 deelnemers klaar in de historische omgeving van de Acropolis” zegt de man. “Het beloofde een harde en hete editie te worden met temperaturen die tot 34 graden opliepen.

Voorsprong opbouwen
Ik had me voorgenomen om de eerste 60 kilometer te starten aan 10 km/u. Onderweg is er op bepaalde punten tijdscontrole en ik wilde op die manier wat bonus opbouwen. Dit lukte perfect: na 6 uur had ik de vooropgestelde 60 kilometer waardoor ik al 55 minuten voorsprong had op de sluitingstijd van de controlepost. Gaandeweg kon ik deze nog uitbouwen tot 2 uur. Over de 246 kilometer zijn 75 controlepunten ingebouwd die tijdig moeten gepasseerd worden. Wie er niet op tijd is, wordt onherroepelijk uit de race genomen. “Op een vijftiental controlepunten mag assistentie verleend worden” zegt Misman. “Ik kreeg die van mijn vrouw Nathalie Bonny en onze oudste dochter Karen (Onze jongste dochter moest door het recente moederschap tot haar spijt passen). Bevoorrading, massage, blaren verzorgen, helpen bij kleding- en schoenwissels, meer zat er niet in. “ De tocht is met de afdaling van de gevreesde Sangaspas, in volle nacht en veel losliggende keien, niet zonder gevaar. “Gelukkig zijn we daar heelhuids over geraakt” is de loper van oordeel.

Kippenvel
Hoewel Misman gaandeweg problemen kreeg met de batterij van zijn sporthorloge kwam de goede afloop nooit in gevaar. “Met nog een 3-tal kilometer te gaan besloot ik om te genieten van de aanmoedigingen van de toeschouwers” eindigt Misman zijn verhaal. “Vanop ieder terras, balkon of langs de straatkant worden de deelnemers aangemoedigd. De laatste 800 meter is één groot kippenvelmoment waarbij ik continu handjes moest schudden en high fives geven. Emotioneel werd het pas echt wanneer Karen mij de Belgische vlag overhandigde en even later ook dochter Nathalie me opwachtte.”
Misman bereikte de finish na 35u5’21” lopen en bekleed hiermee de 125ste plaats. In totaal wisten 181 van de 389 lopers de finish te bereiken.
(LK)