• Meetjesland
21/01/2019

Het werd zowat een overrompelend fenomeen van de laatste jaren, in razende opmars. We bestellen in massa pakjes via internet. De bestellers en bijhorende camionetjes, uitgezonden door Bol.com,  Zalando, Coolblue enz. overspoelen onze wegen en testen dagelijks of we op de onmogelijkste uren thuis aanwezig zijn. B.Post alleen bestelt al 200.000 pakjes per dag. Snel, gemakkelijk en veilig, vinden we.

Alhoewel, veilig?
Criminelen hebben recent een nieuwe eenvoudige list ontdekt om diefstallen en overvallen te plegen met het “pakje” als onschuldig lijkend alibi.
Vorige week hebben drie pakjesbezorgers een gezin in het West-Vlaamse Rekkem met geweld overvallen. Eén van hen belde zaterdagavond met een grote doos in de handen aan bij de villa van een koppel fruithandelaars.
Toen hun schoonzoon de deur opende, haalde de ‘koerier’ een achter het pakje verborgen pistool boven,... waarna twee gemaskerde en eveneens gewapende kompanen opdoken en de jongeman knock-out sloegen. Op beelden van bewakingscamera’s in het huis is te zien hoe de daders de vader door de gang sleuren en hem verscheidene keren slaan en schoppen. Zijn vrouw, die zich op dat moment aan het opmaken is in de badkamer, wordt daar met één rake slag uitgeschakeld.
De overvallers verdwijnen daarna met de dagrecette én met alle juwelen uit de kluis. Die stond toevallig open omdat de vrouw zich aan het klaarmaken was. De daders blijven spoorloos.

Wie (her)kent de besteller?
De les die menigeen onder ons uit dit voorval kan trekken lijkt eenvoudig maar is niet zo simpel op te lossen. Als pakjesdrager vermomd geraak je vandaag zonder argwaan overal gemakkelijk binnen. En eens binnen zijn de bewoners machteloos. Alarmen werden immers afgelegd voor de bezoeker(s), camera’s registreren gemaskerde en dus onherkenbare figuren. De totale inval duurt amper een paar minuten. Van de buit ziet men zelden iets terug. Alle veiligheidsmaatregelen van het  gezin worden op deze manier handig omzeild en nutteloos overbodig...
Bijna nooit heeft iemand van het gezin ook weet wat andere huisgenoten hebben besteld.
Voor pakjesbestellers wordt dus altijd opengedaan. Ook al is wie aanbelt, zelfs de postbode, niet altijd herkenbaar vanop afstand, laat staan via de parlofoon. En ís het wel de (dagelijkse) postbode? Wie kent hem nog? Een vals uniform is zó aangetrokken.
En hoe lost men het probleem op dat bestellers steevast om een handtekening vragen als bewijs van ontvangst…?

Geburen
Om de besteller niet nodeloos te moeten laten terugkeren wordt door internetfirma’s beroep gedaan op geburen. Ook als de besteller daar aanbelt ”met het pakje van de gebuur” wordt opengedaan, met een vriendelijke smile bovenop. Maar op deze manier wordt het voor gangsters even simpel. Het is de gebuur die het doelwit vormt en met dezelfde smoes wordt ook hiér opengedaan.

Gemakkelijk
Deze nieuwe gangsterpraktijk blijkt stilaan dagelijkse kost te gaan worden.
Eind december vorig jaar werd een 46-jarige man die op de gelijkvloerse verdieping van een appartementsgebouw in Hemiksem woont, overvallen door een ‘pakjesbezorger’. De man liep een lichte snijwonde aan de hals op. Toen de man  de deur opende sprong een tweede man tevoorschijn. De 46-jarige bewoner werd met een mes bedreigd en naar binnen geduwd. De twee daders doorzochten de woning, maar over de buit werd achteraf weinig bekend. Daarna sloegen de gangsters op de vlucht. Nog op andere plaatsen werden gelijkaardige overvallen gemeld, o.a. in Edegem,  in Sint-Amands en in Reet. Tot vandaag blijft de overval in Rekkem de meest tot de verbeelding sprekende.
De politie geeft wel  raad. “Doe niet te snel de deur open voor een pakjesbezorger. Vraag naar de naam van de firma of naar details over het pakje. Kijk of er een wagen met firmalogo op straat  staat. Spreek ook met huisgenoten af wie een pakje verwacht of in ontvangst neemt.”
Allemaal goed bedoeld, maar onnuttig als gangsters ook deze preventietips handig omzeilen…

Piet De Baets