• Sint-Laureins / Kaprijke / Eeklo
05/12/2021

Turwebrood. “Een typisch korte keten product, gemaakt van in Sint-Laureins geteelde tarwe. Licht zuurdesembrood dat lang bewaart. “En omdat wij het niet over tarwe, maar over turwe hebben, was de naam van ons brood al snel bedacht” lachen Tom en Hilde.
“Enkele jaren geleden kreeg ik de vraag van boer Steven Van Hyfte uit Sint-Jan-in-Eremo en boer Tim De Cousemaecker uit Waterland-Oudeman of ik het zag zitten om met lokaal gekweekte tarwe brood te bakken. Normaliter werken we
met ingevoerde bloem uit Rusland en Frankrijk. Het idee op zich leek mij wel aanlokkelijk.”
Bakker De Wilde was meteen gecharmeerd. “De bloem die de boeren ons leverden, bleek van zeer hoge kwaliteit.
Het eiwitgehalte was een stuk beter dan de ingevoerde bloem die wij gebruikten” gaat De Wilde verder. “Ik heb er een hele poos over gedaan eer ik echt tevreden was met het nieuwe brood. Naar een naam moest ik minder lang zoeken. Vermits het van regiotarwe was, leek het dialectwoord ‘Turwe’ een geschikte naam. Ons Sents Turwebroodje was geboren.” Het brood is een licht zuurdesembrood dat erg lang bewaart. “De reacties van onze klanten zijn boven verwachting” vult Toms vrouw, Hilde Keisse, aan. “Voorlopig wordt het brood enkel in onze winkels in Watervliet en Eeklo (Stationsstraat,54) aangeboden. Later zullen we het ook wel in de diverse broodautomaten aanbieden, maar alles op zijn tijd.” Speciaal voor het nieuwe brood werd ook een eigen zak ontworpen. Het Sents Turwebrood, gebakken met lokale pure bloem, wordt volgens de verpakking gebakken met smaak, voor mensen met smaak en kost amper 3 euro.
(LK)