• Zomergem

Zomergem - Vorig jaar op 1 juli opende Zomergemnaar Stefaan Lehoucq het eerste elandenpark in Zweden, dat niet in Zweedse handen is. Het park had toen 3 volwassen dieren in bezit, Mathilde, Astrid en de King of the forest: Albert. Afgelopen weekend werden er, geheel onverwacht, 2 piepkleine elandenkalfjes geboren. Mama en de kids stellen het erg goed. De kalfjes zijn zo klein dat het de mama niet eens aan te zien was. De papa is zo jong dat niemand dit voor mogelijk hield.

BUITEN DE LIJNTJES KLEUREN
Het elandenpark werd een nooit gezien succes met 5000 bezoekers uit de hele wereld tijdens het eerste jaar. Volgens de verwachtingen en vergelijkend met andere parken in Zweden zal het bezoekersaantal binnen de 4 jaar uitgroeien tot 25000. Als eerste buitenlandse Tv-station werd het noord Duitse NDR afgelopen winter al verwelkomd. Even later stond een team uit de UK aan de voordeur. Elanden zijn dan ook een ware hype in Duitsland en in Engeland. Stefaan is met dit project de enige en eerste Belg die om de haverklap bizarre primeurs in het hoge Noorden uithaalt.

AANNEMER VAN LEUKE DINGEN
In 2004 kocht hij een Zweedse berg, met inbegrip van een totaal vakantiedorp, 5 alpiene ski-pistes, 6 skiliften, een tweetal restaurants, langlaufloipes, een indoor-pool van 25 meter en een wintercamping die plaats biedt aan ondertussen 150 caravans. Ondertussen werden ook de zomeractiviteiten helemaal uitgebreid met mountainbikes, een vijfkampbaan, petanquebaan, kayaks, waterfietsen, een reusachtig en luxueus vlot van 30 m², waarop hele families vlottend kunnen genieten, vissen, zwemmen en barbecue'en bij een duizelingwekkende zonsondergang. Vorig jaar werd het Klacken elandenpark geopend voor het publiek. Op de wereldkaart in hoofdgebouw prijken vandaag al meer dan 24 diverse nationaliteiten die onze elanden een bezoek brachten. In België houdt Stefaan zich onledig met zijn wijnimport, zijn kook-incentives en eigenzinnige receptieconcepten, als Aannemer van Leuke Dingen.

HET EILAND
Vorige maand nog werd een overeenkomst bedongen met de gemeente Ljusnarsberg en veroverde Stefaan het eiland Prästön op de Noormannen. Bedoeling is in eerste instantie om het als doel voor excursies te gebruiken voor onze kajaks, waterfietsen en vlottentochten. In een latere fase zouden er drijvende vakantiewoningen langsheen het eiland moeten dobberen. Daarvoor wordt momenteel druk uitgekeken naar investeerders.

DEN BOSPOEPER
Geheel onverwacht kwamen afgelopen weekend 2 piepkleine prachtige elandkalfjes ter wereld. Normaal gezien komen elandenkalfjes begin of midden mei ter wereld, maar onze vroegrijpe Albert moet nog niet helemaal bij de les geweest zijn in september van vorig jaar. Hij is afgelopen mei dan ook pas 2 geworden. Meerlingen zijn niet zo ongewoon bij elanden in gevangenschap. Mama en de kleintjes stellen het goed en krijgen voldoende rust, gezien het park momenteel voor het publiek gesloten blijft tot half juni. Misschien zit er wel een uitwisselingsproject met Planckendael in, waar afgelopen 28 april ook al een elandentweeling ter wereld kwam. Hoe zijn twee kleintjes zullen heten, weet Lehouck nog niet. 'Ik heb nog geen namen, want we konden totnogtoe nog geen geslacht vaststellen. Wel wordt het opnieuw iets koninklijks, ofwel krijgen ze de namen van 2 van mijn drie kinderen: Helle-Marië, Arend-Jan of Lillemor.' Toch zou het kunnen dat Lehoucq nog meer namen zal moeten verzinnen. 'Ons Mathilde is namelijk al een tijdje niet meer gespot. Het is dus best mogelijk dat ook zij ergens kleintjes heeft gekregen', klinkt het met veel hoop in de stem. Doopsuiker is voorlopig niet voorzien, misschien wel een babyborrel. 'En nu op naar de volgende zottigheid. Misschien wordt dat wel een grasmaaiertocht van de Noordkaap naar Gibraltar', lacht Stefaan tot besluit. (OW)