• Eeklo

Tussen eind juli en half augustus komt er een heus zandstrand op de Eeklose Markt. Twee weken lang wordt de stad omgedoopt in “Eeklo-les-Bains” en hopelijk speelt het weer mee voor een subtropisch zuiders effect. “Je hoeft deze zomer niet in de file te gaan staan om een dagje strand mee te pikken”, klinkt het. Het stadsbestuur heeft alvast 600.000 kilogram zand besteld !  
“Op de plaats waar nu geparkeerd wordt, komt er een zandlaag van een halve meter hoog”, legt schepen Christophe De Waele (Open VLD) uit. “Het wordt een strand, waar zandkastelen kunnen worden gebouwd en waar plaats is voor strandbars en terrassen. Er komt ook een afscheiding met de N9 zodat het veilig blijft.”

Inspraak vooraf

Het nieuwe bestuur heeft duidelijk lessen getrokken uit het verleden. Twee zomers lang probeerde het oude stadsbestuur een parkeervrije Markt uit, maar telkens met een flauw resultaat. Een en ander was niet goed voorbereid, te laat beslist en de communicatie naar het publiek liep mank. Resultaat: er was weinig of niets te beleven, de Markt bleef een leeg en triestig stenen plein in plaats van een gezellige stek. En iedereen miscontent. Niet in het minst de omliggende horeca.
Een deel van de politieke tegenstanders van vorige jaren zitten nu aan het roer. Vooral Open Vld en (toen nog) oppositiepartij SMS, bij monde van huidig schepen Windey, gingen de voorbije jaren meest van allemaal op de rem staan in het dossier van een tijdelijke parkeervrije markt in de zomer. Waarom lukt het met de nieuwe bestuursploeg dan nu wel ?

Schepen De Waele: “Wij van Open Vld zijn altijd voor een parkeervrije markt geweest, op voorwaarde dat er dan ook effectief iets op gebeurt. Als er iets te doen is, weten de mensen Eeklo echt wel te vinden. We hebben er nu wel op gelet om de horeca van bij het begin veel inspraak te geven, en iedereen toe te laten iets te organiseren. Vandaar deze vroege communicatie.”

Beachvolleybal

Van 31 juli tot half augustus (tussen de Balloonmeeting en het Herbakkersfestival)  gaat Eeklo nu voor het concept van “Eeklo Strand”. Een strand waar kinderen kunnen op spelen, waar zandkastelen kunnen gebouwd worden, waar terrassen en strandbars kunnen op staan, en waar optredens en activiteiten thuis horen. De horeca rond de Markt zal instaan voor de terrassen op het strand.

Schepen Ann VDDriessche: “We willen Eekloos talent een podium geven en ook de jeugddienst gaat activiteiten organiseren. Het is onze bedoeling dat er elke dag iets te beleven valt. Kinderen zullen zich alvast kunnen amuseren met een schop en een emmertje. En zelfs als er eens geen echte activiteit geprogrammeerd staat, zal het strand op zich ook al een beleving zijn. We hopen nu alleen nog op goed weer en zon. Wie iets wil doen op Eeklo Strand, kan contact opnemen met evenementen@eeklo.be. ”
Hopelijk mogen toekomstige strandbezoekers dan alvast ook fantaseren over beachvolleybal (met dames?), vliegertjes in de lucht, badminton ?
Straks blijven vakantiegangers, onderweg naar Knokke, nog hangen in Eeklo.

Bikini’s

Dit origineel idee van het nieuw bestuur kan een schot in de roos worden, als tenminste ook de zon van de partij is. De stad is immers dringend naar een nieuw en beter imago op zoek.
De vraag rijst nog alleen of het stadsbestuur ook voldoende rekening houdt met de opruiming van de tonnen zand achteraf? Een goede windvlaag zou immers nog lang daarna kunnen zorgen voor roet (zand?) in het eten bij de omliggende zonneterrasjes…
Taptoe: “Is het politiereglement al aangepast voor deze strandhappening?
Burgemeester Vandevelde (verrast): “Waarom misschien ?”
Taptoe: Zullen bruinende dames in bikini (of monokini?) geen gasboete riskeren door een overijverig en aandachtig speurend agent?
Burgemeester (lacht): “ Mij zal dat alvast niet storen…”  

Piet De Baets