Het was een beetje verwarrend vorige maandagmorgen na de verkiezingen. In de ochtendbladen stond Valerie Taeldeman (43) aangeduid als (opnieuw) verkozen Vlaams volksvertegenwoordiger bij CD&V. We wensten haar per sms onmiddellijk een dikke proficiat. Prompt kregen we een berichtje terug: ‘Bedankt Piet, maar ik ben wel niet verkozen !’

Oei, terug een ander dagblad geraadpleegd. Ook dààr, weliswaar met een licht ander aantal voorkeurstemmen, opnieuw aangeduid als verkozen !
De enige objectieve bron die uiteindelijk de correcte uitslagen weergeeft is de website “Vlaanderen Kiest” van de overheid. En daar lazen we de onthutsende enige waarheid: Valerie is op plaats vijf niet gekozen, maar heeft niettemin 9.935 voorkeurstemmen achter haar naam verzameld.
Een beetje eigenaardige situatie toch. Op plaats 4 stond Maaike De Rudder (St.Gillis Waas) en die is wél verkozen met ‘slechts’ 8.906 stemmen of 1.029 stemmen minder dan de Maldegemse Valerie…
Een fout dus, of zijn we niet mee?

Valerie Taeldeman: “In België is dit een zeer ingewikkeld systeem waarbij een kandidaat naast zijn naamstemmen ook kan putten uit de lijststemmen (’de pot’). Op de website www.vlaamsparlement.be legt men haarfijn uit hoe dat in zijn werk gaat, met verkiesbaarheidscijfer, overdracht van lijststemmen, enz. Voor de leek een ingewikkeld verhaal.”

Taptoe: Je had één plaats hoger moeten staan…?

Valerie Taeldeman (zucht): “De plaatstoewijzing binnen de partij is eveneens een kluwen. Oost-Vlaanderen heeft 5 kiesdistricten waaronder het Meetjesland. Elk district wil zijn kopman bovenaan die enige twee lijsten, voor Vlaanderen en Federaal. Ik had het nadeel dat er in mijn gebied al twee toppers waren met voorrang: Joke Schauvliege en Pieter De Crem. Dus moest ik genoegen nemen met de vijfde plaats. Ik vind dat trouwens heel normaal ! Maar nu onze partij in het algemeen achteruit is gegaan sneuvelde er een plaats, die van mij.”

Taptoe: Vanwaar die fout in de dagbladen?

Valerie Taeldeman: “Wellicht omdat de dagbladen op een moment dat nog niet alle uitslagen binnen zijn dringend moeten gedrukt worden. Op basis van mijn voorkeurstemmen dachten zij dat ik verkozen was. Toen moesten de potstemmen nog verdeeld worden. Pas rond drie uur op maandagochtend kon ik definitief zien dat ik niet verkozen was. De kopstemmen waren uitgeput.”

Taptoe: Zeer frustrerend als iedereen dan denkt dat ze je moeten proficiat wensen…?

Valerie Taeldeman: “Oh, de verwarring was alom. De frustratie navenant. Al scoorde ik ook niet slecht: 4de  meeste stemmen van mijn partij voor het Vlaams parlement.

Taptoe: Ontgoocheld?

Valerie Taeldeman: “Uiteraard, al kan ik terugblikken op een 20 jaar lang boeiend parcours in de politiek. Vijf jaar parlementair medewerker bij Johan De Roo, nadien medewerkster op het kabinet van Yves Leterme en Kris Peeters, allebei toen ze Minister-President van Vlaanderen waren. Sinds 2009 Vlaams volksvertegenwoordiger en tot vorige verkiezing eerste schepen in het Maldegems bestuur. Het was mooi. Volgende week ga ik in Brussel mijn kantoor gaan leeghalen. Maar nu ben ik volop de communie (2 juni, nvdr) van ons Marlies aan het voorbereiden. Daarna zien we wel.”

Piet De Baets