• Maldegem

Vorige week legde Valerie Taeldeman de eed af als deelstaatsenator voor CD&V. Zij blijft hiermee nog wel Vlaams volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Maldegem.

Zij zal deel uitmaken van de commissie die zich buigt over grensoverschrijdende gewestelijke bevoegdheden zoals o.m. klimaat en luchtkwaliteit. Tot de verkiezingen van eind mei 2019 vervangt zij in de senaat Peter Van Rompuy die CD&V-fractieleider werd in het Vlaams Parlement.
Sinds 2014 is de Belgische senaat hervormd en beperkt tot nog 50 deelstaatsenatoren en 10 gecoöpteerde senatoren. Een deelstaatsenator wordt aangesteld door het parlement van een gemeenschap of gewest. In het geval van Taeldeman door het Vlaams Parlement. Deelstaatsenatoren krijgen geen bijkomende vergoeding voor hun opdracht in de Senaat.
Taeldeman: “Tot voor 2019 kon ik de functie van deelstaatsenator niet opnemen omdat deze functie niet mag gecombineerd worden met een lokaal uitvoerend mandaat als schepen of burgemeester. Je mag dit wel als je gemeenteraadslid bent.
Het interessante aan de Senaat is dat je politieke collega’s ontmoet uit de andere deelstaatparlementen waar je anders nooit veel contact mee hebt. Wij komen samen in de Senaat op maandag en vrijdag. Op dinsdag, woensdag en donderdag blijven er dan mijn werkzaamheden in het Vlaams parlement.”

(PDB)