• Sint-Laureins

Bentille kan een stuk geruster ademen. De vandaal die maanden lang een spoor van vernieling door de straten van de gemeente trok is geïdentificeerd. Het blijkt een minderjarige van zestien uit Watervliet te zijn. De jongen zegt spijt te hebben van zijn daden. Zijn ouders hebben zich reeds bij de slachtoffers verontschuldigd.
Intens speurwerk van de lokale politie uit de politiezone Meetjesland Centrum heeft resultaat op geleverd. De dader, een 16-jarige uit Watervliet, kon op die manier geklist worden. Hij bekende een hele reeks vandalenstreken. Commissaris Gerritjan Maes van de Politiezone Meetjesland geeft een overzichtje van de feiten die toegegeven werden.

'In de nacht van 23 op 24 januari werd een hamer gestolen uit een tuinhuis in de Ketterijstraat. Verder werd een zij- en achterruit van een wagen stukgeslagen en moest de ruit van een voordeur het bekopen. Tevens werden twee tractoren beschadigd in de Krabbendijk, werd een koplamp van een auto vernield, werd de zijruit van een tweede wagen ingeslagen en werd de zijruit van een derde auto ook vernield.
Op 30 januari werden in de Krabbe kippen doodgeslagen en sneuvelden zes ruiten uit één en hetzelfde huis in de Ketterijstraat. Afgelopen weekend, in de nacht van 13 op 14 juni werd een muurtje vernield in de Kerselarestraat en moest een raam van een woning het ontgelden.'

OPGELUCHT
Ondertussen reageert de buurt opgelucht op de gang van zaken. Maurice De Wispelaere uit de Krabbendijk in Bentille, een van de slachtoffers, maakte in januari reeds kennis met het aanslepende vandalisme in de regio.
'Ik was net naar het toilet geweest toen ik een slag hoorde' vertelt de man. 'Toen ik opstond bleek dat ruit van mijn voordeur stukgeslagen was. De glasscherven lagen overal. Later bleek dat ook het zijraampje van mijn wagen, die in de garage geparkeerd stond aan diggelen was geslagen. Ook in het kippenhok hebben ze ravage aangericht. Mijn drie enige legkippen waren gewoonweg dood geslagen.' In een woning in de Ketterijstraat, enkele huizen van De Wispelaere vandaan, werden eveneens alle ramen stukgeslagen. Toch is de Wispelaere best tevreden met de gang van zaken. 'Gelukkig hebben ze de vandaal kunnen oppakken' gaat de man verder. 'De ouders van de jongen zijn langs geweest, om zich te komen verontschuldigen. Naar verluidt zou hij alleen gehandeld hebben. Hopelijk worden we nu vergoed voor de geleden schade.' (LK)