Carlos de Sutter uit Lembeke kan er vast en zeker een boek over schrijven. Veertien keer al reeds een wagen of vrachtwagen binnen in zijn huis. Afgelopen zaterdagmorgen was het niet anders. Dit keer knalde een jeep binnen in zijn garage. De schade was zo groot dat de brandweer er aan te pas moest komen om de zaak te stutten. 

Carlos de Sutter woont ruim veertig jaar in het centrum Lembeke. Zijn rijhuis staat op het punt waar de Kerkstraat, Lembekedorp en de Vaarstraat samenkomen. Slag om slinger rijden wagens en vrachtwagens tegen de woning aan. 

‘Het bewuste kruispunt zal in de toekomst aangepakt worden naar veiligheid toe’ zegt 

mobiliteitsschepen Stijn Coppejans (Samen). ‘Het gemeentebestuur gaat een studiebureau aanstallen om de plannen op te maken. De frequentie van het verkeer op die plaats kunnen we niet terugdringen, maar de herinrichting van het punt moet er vooral voor zorgen dat de snelheid er lager komt te liggen. Wellicht wordt ook de voorrangsregeling er aangepast. Een heroriëntering van het kruispunt moet de zaak er veiliger maken’.  Ondertussen blijf de Sutter toch maar mooi met de gebakken peren zitten. 

Niet verhuizen

Wie de Vaarstraat aan gematigde snelheid uitrijdt, staat recht bij Carlos voor de deur. ‘Bleef het daar maar bij’ zucht de man. ‘Vorige week zaterdagmorgen was het opnieuw zover. Omstreeks zeven uur hoorde ik een erg luide knal. Meteen had ik door wat er aan de hand was. Ik kwam onmiddellijk uit mijn bed en ging buiten kijken. Inderdaad. Opnieuw had ik ongewenst bezoek gekregen. Mijn garagepoort was aan diggelen gereden, maar van de dader bleek er helemaal geen spoor te zijn. Hij had het hazenpad gekozen. Gelukkig was de nummerplaat van de wagen gevallen en kon de politie de dader op die manier achterhalen. Vaak nemen de daders de benen. Eén keer zelfs hebben we hem nooit terug gevonden en moesten we helemaal zelf voor de kosten opdraaien.’ Veertien keer al reed een voertuig tegen de gevel van De Sutter aan. ‘Wij wonen hier nu zowat veertig jaar’ gaat de man verder. ‘Veertien keer al kreeg ik een wagen of vrachtwagen in of tegen mijn huis aan. Meer dan eens is een te hoge snelheid de oorzaak van alle onheil. Eén keer gebeurde het zelfs dat heel mijn inkomhal midden in de living stond. Vandaag bleef de woning ongedeerd, maar reed de chauffeur mijn garage binnen. De brandweer moest er zelfs aan te pas komen om de boel te stutten. Gelukkig zit er een zware ijzeren balk in de muur om alles een beetje op zijn plaats te houden.’ Ondanks de vele ongevallen denkt De Sutter er niet over om te verhuizen. ‘Dit huis is onze eigendom’ zegt de man. ‘Zoiets verlaat je niet zomaar. Bovendien wonen we hier ook al zo lang’. (LK)