Vorige week vrijdagmiddag werd de vernieuwde radiologiezaal van AZ Alma, campus Sijsele, officieel geopend. Begin juni werd beslist dat de zaal vernieuwd moest worden. Op 24 juli begonnen de werken en op 24 augustus was de zaal reeds in dienst. Betere opnames en minder straling zijn de grootste troeven van de vernieuwde radiologiezaal. Diensthoofd medische beeldvorming, Danny Meire: 'In volle verlofperiode was dat geen sinecure. We zijn heel blij met deze nieuwe zaal in Sijsele. We hebben de vloer aangepakt, het plafond vernieuwd en de muren laten spuiten. Zo zie je maar wat je kan doen met het blauwe steentje van Sijsele. (lacht) Misschien een tip voor de andere afdelingen.' AZ Alma investeerde 400.000 euro in de nieuwe radiologiezaal.

FLAT DETECTORTECHNIEK
Het nieuwe toestel - het eerst in West-Vlaanderen van dit type - maakt filmcassettes overbodig. Alles is compleet gedigitaliseerd. Een vertegenwoordiger van Siemens: 'Met één opname kan bijvoorbeeld een volledige borstkas of buikholte in beeld worden gebracht. Eén druk op de knop en het beeld staat op het scherm. De wachtzaal zit dan vlug wat minder vol!' Met de flat detector techniek worden de opnames direct digitaal uitgelezen op het röntgentoestel zelf.
'Een groot voordeel is dat dit röntgenapparaat 4 keer minder straling creëert dan een klassiek toestel. Andere pluspunten zijn het feit dat de röntgentafel kan zakken tot op vijftig centimeter van de grond, wat het op - en afstappen veel gemakkelijker maakt, en de lagere warmteproductie, de röntgenzaal blijft op die manier aangenaam koel. Bovendien gaat het om een heel gestroomlijnd toestel, waardoor de patiënt beter kan worden benaderd wanneer die op de röntgentafel ligt. Vrijdagmiddag vernamen wij ook in primeur dat de campus Sijsele van AZ Alma in 2010 zal beschikken over een nieuwe CT-scanner. Danny Meire: 'Volgend jaar zal Sijsele ook een CT-scanner hebben. Dit is hier niet gedaan!' Algemeen directeur Rudy Maertens: 'We blijven investeren in de campus Sijsele en we mogen ook niet vergeten dat ons menselijk kapitaal, het grootste kapitaal is!'(MW)