• Lembeke/Eeklo

Vital Borkelmans (55), gewezen speler van onder andere Club Brugge en adjunct-bondscoach van Marc Wilmots (WK 2014 Brazilië en EK 2016 Frankrijk), zal de komende jaren nog minder aanwezig zijn in Lembeke. In Jordanië zijn ze zo onder de indruk van zijn aanpak dat hij er het voorbije weekend voor vier jaar mocht bijtekenen als bondscoach.

Vital Borkelmans heeft met zijn team Jordanië vriend en vijand verrast tijdens de Azië-cup die nog tot vrijdag 1 februari plaats heeft in de Verenigde Arabisch Emiraten. Deze voetbaldwerg uit het Midden-Oosten, nr. 109 op de FIFA-ranking, begon het tornooi met een kanjer van een verrassing. Ze versloegen titelverdediger en favoriet Australië, met Matthew Ryan (ex-Club Brugge) in het doel, met 1-0. Daarna namen ze de maat van Syrië met 2-0 wat hen een plaats in de 1/8 finales opbracht. De laatste voorrondewedstrijd tegen Palestina eindigde op 0-0.
“Vooral de zege tegen Australië heeft veel mensen verrast”, vertelde Borkelmans in het Laatste Nieuws. “De voorbije maanden hebben we gewerkt met beperkte middelen en onze tegenstanders goed ontleed. Fysiek waren mijn spelers in orde”.

Contract uitgesteld
Na die eerste ronde kon Borkelmans al een nieuw contract tekenen met prins Ali, de grote baas van de Jordaanse voetbalbond. “Ik heb een uitstekende band met de prins”, liet Borkelmans weten vanuit de Verenigde Arabische Emiraten. “Ik heb hem echter gevraagd om de besprekingen over een contract te laten wachten tot na het toernooi, want het sportieve heeft nu alle voorrang”, aldus nog Vital. En alhoewel Jordanië sneuvelde in die 1/8ste finale bij het nemen van penalty’s, bleek dat geen bezwaar voor een nieuw contract voor maar liefst vier jaar.

Wilmots
Borkelmans zat na een tegenvallend Europees Kampioenschap met de Rode Duivels een tijdlang zonder ploeg.
“Vriend Marc Wilmots heeft mij aan deze job in Jordanië geholpen, daar ben ik hem voor altijd dankbaar voor”, zegt Borkelmans nog. Na eerdere bescheiden passages bij clubs als Evergem Center (degradatie uit de toenmalige derde klasse) en Dender, boekt de gewezen assistent nu wereldwijd succes. Het geheim bij de Jordaniërs? “Ik doe met hen, zoals we met Wilmots hebben gedaan bij de Rode Duivels: we creëren een ploeggeest en houden er een positief discours op na om een positieve dynamiek te ontwikkelen”. Borkelmans haalde met Stephan Van Der Heyden een oude bekende van Club Brugge aan boord als zijn adjunct.
Zijn familie, vrouw Karla, kinderen en kleinkinderen blijven voorlopig achter in België.
“Ik was alleen in Jordanië, wat het niet makkelijk maakte voor een familieman als ik”, geeft de gewezen Rode Duivel toe. “Maar mijn familie is kort overgekomen van 30 december tot 4 januari en dat was een heel leuke verrassing.”

(PDB)