Vliegclub Ursel, één van de grootste vliegclubs in België, kondigt met trots de aankoop van twee nieuwe vliegtuigen van het type Evektor SportStar RTC aan. ‘Dit is een heel modern en geluidsarm vliegtuig in de LSA-categorie’, klinkt het bij de club. ‘Hiermee wordt onze club meteen ook de launch customer in België. Onder de motorkap is een heel betrouwbare en zuinige benzinemotor met een vermogen van 100pk geïnstalleerd.

Dankzij de European Aviation Safety Agency (EASA) - certificatie zullen de twee vliegtuigen medio 2015 worden afgeleverd.’ De SportStar RTC is voorzien van een Dynon SkyView Glass Cockpit. Dit systeem beschikt over een 10” display met Electronic Flight Information System (EFIS) en een 7” display met Engine Monitoring System (EMS) waarop essentiële informatie wordt getoond aan de piloten. Zij beschikken hierdoor over vluchtgegevens, GPS-locatie en motor- en systeemgegevens. Dankzij het Synthetic Vision System, krijgen de piloten ook 3D-informatie over het terrein in de omgeving.

Een geavanceerde Garmin GNC225 boordradio verzorgt de radiocommunicatie en navigatie. Een mode-s transponder van het type Garmin GTX328 zendt de locatie en bijkomstige informatie uit naar de verkeersleiders en vliegtuigen in de buurt.

In het vliegtuig is tevens een Apple iPad Mini voorzien. Door de ultramoderne cockpit, lage operationele kosten en uitstekende vliegeigenschappen is de Evektor SportStar RTC uitermate geschikt voor de PPL- en LAPL- opleidingen in vliegclubs en vliegscholen onder de nieuwe vereisten van de EASA ATO (Approved Training Organisation). (Michel Wijne)