• Maldegem
26/09/2021

Vorige week maakte schepen Marleen van den Bussche bekend dat er een proefproject komt met een automaat voor gratis tampons en maandverbanden. Die automaat zal in het openbaar damestoilet op de benedenverdieping van het gemeentehuis van Maldegem hangen. Er zijn geen voorwaarden aan de aanschaf verbonden. Van den Bussche rekent op het gezond verstand en vreest geen misbruiken. Na een jaar wordt het experiment geëvalueerd.
Met een simpele druk op de knop kunnen meisjes en vrouwen maandverbanden, inlegkruisjes of tampons uit de automaat halen. De Maldegemse schepen verdedigt de installatie van de automaat door te stellen dat 12 procent van de meisjes en vrouwen, tussen 12 en 25 jaar, in Vlaanderen in zogenaamde ‘menstruatie-armoede’ leeft.
“Een op tien meisjes en jongvolwassen vrouwen heeft niet genoeg geld om maandverband, inlegkruisjes en tampons te kopen”, aldus Marleen Van den Bussche. “Uit onderzoek blijkt dat 5% van de Vlaamse meisjes daardoor al eens een dag school mist. Gevolg: jonge meisjes lopen schoolachterstand op en nemen niet langer deel aan het sociaal leven. We willen niet dat dergelijke problemen zich in Maldegem voordoen. Wanneer dit een succes blijkt, willen we dat ook in andere openbare toiletten voorzien.”

Misbruiken
Taptoe stelde zich echter de voor de hand liggende vraag of dit niet tot misbruiken zal leiden en of er voorwaarden zijn verbonden aan het gratis verkrijgen van de tampons en maandverbanden. Moet men kunnen bewijzen een Maldegemse inwoner te zijn? Een bepaalde leeftijd te hebben ? Man of vrouw te zijn? Rijk of behoeftig ? Kan men met het herhaaldelijk indrukken van de knop een veelvoud uit de automaat halen?
Met andere woorden: zal de automaat geen stormloop van vrouwen van overal in de omtrek te verduren krijgen als er met een simpele druk op de knop en zonder beperkingen gratis wordt bedeeld?

Gezond verstand
We contacteerden daarom Marleen Van den Bussche, die zich echter geen zorgen maakt en erop wijst dat de automaat ook camerabewaking heeft. ‘Het klopt dat we geen voorwaarden voor de aanschaf stellen’, zegt ze. ‘We rekenen op het gezond verstand van de mensen. Het is een bewuste keuze om die aanschaf niet te beperken omdat de doelgroep van dit experiment er dikwijls zelf niet durft voor uitkomen dat ze dergelijke problemen hebben. Daarom lijkt het me ook niet aangewezen om bijvoorbeeld een identiteitskaart te vragen of andere voorwaarden te stellen. Dat zou de drempel enkel verhogen. In enkele Gentse scholen is dit een succes zonder dat er sprake is van enig misbruik. We hopen dat de andere buurgemeenten vlug volgen. Ik geloof echt niet dat vrouwen in dergelijke situatie plots van overal zouden afzakken naar Maldegem. Ook over mogelijke doorverkoop maak ik me geen zorgen. Nee, we zullen dit opvolgen, evalueren en desnoods bijsturen.’
(Ives Boone)