Nooit eerder heeft een journalistieke reeks in Taptoe zoveel reacties uitgelokt als deze over “De zaak Jespers”.
Dat de (tweede) echtgenote van deze onderzoeksrechter uit Eeklo kwam en dat een en ander in die tijd in onze streek ophef maakte met de geheimzinnige “sleutelclub”, zal daar niet vreemd aan zijn.
De zaak blijft ook “hangen” na al die jaren. Niet in het minst bij juristen die toen net waren afgestudeerd en voor wie deze rechtszaak grote indruk maakte.

Zoeken naar de waarheid

De huidige Eeklose schepen Marc Windey, gewezen advocaat en 16 jaar lang voorzitter van de Arbeidsrechtbank in Gent, schreef ons in dat verband het volgende.

“Luiz De Baets heeft ons, in een fijne journalistieke stijl, met het Jespers- document  40 jaar terug gekatapulteerd naar één van de meest merkwaardige processen die Gent en gans Vlaanderen maanden in de ban hield.  
We waren er, toen nog  met veel jonge advocatenonbevangenheid,  bij toen  één van de meest toegankelijke onderzoeksmagistraten in de boeien werd geslagen. Ons rotsvaste maagdelijke overtuiging dat rechters per definitie onkreukbaar en integer waren, kreeg een serieuze knauw. Wat op deze aanhouding volgde was één aaneenschakeling van roddels, politieke bemoeienissen, ongeloof en twijfels en terzelfdertijd een hang naar wat werkelijk gebeurd was. De pers en de media tout court kregen dagelijks hun vette portie al dan niet wilde en onverkwikkelijke verhalen, komerepraat, wandelganggeruchten, speculaties, halve waarheden, fantasie en leugens.
Ook  Eeklo werd gelinkt aan smeuïge sleutelverhalen waarvan nooit enig bewijs werd geleverd. We kwamen in die tijd vanuit Gent iedere dag thuis met nieuwe roddels, veronderstellingen en nooit bewezen feiten.  
Werd/wordt de echte waarheid ooit achterhaald?
Dit zal wel niet: de hoofdpersoon Guy Jespers heeft zich in de loop van het proces nooit echt verdedigd, zich eerder gehuld in een vreemde apathie en nooit een vuist gemaakt tegen de mooiprater en fantast De Craemer die het ganse proces door ongestoord zijn luide gang kon gaan. En op het einde werd het finale oordeel overgelaten aan 12 gewone burgers, niet vertrouwd met de justitiële kronkels en intriges. Ze leverden hun eindbeslissing af in eer en geweten maar zullen zelf nooit hebben kunnen uitmaken of hun uitspraak wel terecht en rechtvaardig was. Het moge een les zijn in rechterlijke bescheidenheid: justitie is niet onfeilbaar, het zoeken naar waarheid en gerechtigheid is nobel maar moet gebeuren door rechters die – gelukkig – ook maar mensen zijn. Met dank aan Taptoe voor het uitstekend gedocumenteerd verhaal  dat ons even liet verwijlen naar een stormachtige periode die het Gentse Justitiepaleis op zijn grondvesten deed daveren.”

Marc Windey Gewezen advocaat
Erevoorzitter van de Gentse arbeidsrechtbank

Sleutelclub

Een totaal andere overweging lanceert een ex-collega van Marc Windey, ook advocaat, die echter anoniem wil blijven.
“Ik weet niet of jullie conclusie over de sleutelclub (dat het wellicht niet meer was dan een hardnekkige roddel die een eigen leven ging leiden) wel juist is. Je moet je immers afvragen hoe het komt dat een onderzoeksrechter een ‘dossier’ opende over deze club en met dit dossier in zijn wagen rondreed? Dit soort seksspelletjes onder volwassenen is immers geen misdrijf ! Het onderzoek was, voor zover ik nog weet, een uitloper van een ander, wellicht strafbaar feit: een ongeval of misdaad (?) waarvan de oorsprong met de Eeklose sleutelclub kan gelinkt worden. Meer durf ik erover niet suggereren want sommige betrokkenen leven nog…”
Daar gaan we dus weer. De vragen blijven nog steeds, ondertussen 42 jaar na de feiten.
We sluiten het dossier Jespers nu af. We weten niet of dit nog ooit een volgende generatie zal interesseren. Maar op internet wemelt het nog genoeg van de verhalen. Het blijft immers het “proces van de (20ste) eeuw”. In onze streek had ongeveer elke eeuw zijn “proces”. In de 18de eeuw de “Bende van Baekelandt”, in
de 19de eeuw “De Moorden van Beernem” en ondertussen staat er ook voor
huidige eeuw al een opvolger klaar: ‘De Kasteelmoord’, met een dokter uit Knesselare en een sjacheraar uit Aalter in de hoofdrollen.

Piet De Baets