• Knesselare

Het zal wel een uniek en zeldzaam feit zijn, wellicht zelfs een absoluut record voor zover wij er kunnen over oordelen. In Knesselare beleeft overgrootmoeder Clara Schelstraete met haar dochter Rita De Pauw (grootmoeder) en diens 3 dochters Cindy, Evy en Romy (moeders) en op hun beurt met 6 meisjes (kleindochters) in totaal zes (!) viergeslachten.

Met slechts 11 vrouwelijke personen in dezelfde neerwaartse rechte lijn  (zie foto).
Cindy is de moeder van Amber en Hébe, haar zus Evy de moeder van Merel, Lenie en Neena en derde zus Romy is de moeder van Amy.
Een ware puzzel voor wie daarin de zes viergeslachten wil samenstellen en herkennen. We wensen onze lezers goede moed hiermee.
Het eerste viergeslacht werd al in 1997 gevierd met de geboorte van Amber, het tweede in 2004 (Merel), het derde in 2008 (Hébe), het vierde in 2017 (Lenie), het vijfde op 4/1/2019 (Neena) en het zesde onlangs op 23/4/2019 met Amy. Ondertussen is het eerste kleinkind al 22 jaar en is overgrootmoeder (blakend van gezondheid) pas 90. Ze woont nog altijd zelfstandig in Knesselare. Haar echtgenoot Laurent De Pauw stierf 8 jaar geleden en maakte nog drie viergeslachten mee. De kleindochters met de  achterkleindochters zijn deels over zowat gans Vlaanderen uitgezworven.
In de rijkelijk met vrouwen en dochters bedeelde familie zijn er sinds 1997 slechts 2 zonen geboren. De eerste is intussen al 19, de jongste 5. Gezien Amber al 22 jaar is en samenwoont met een vriend wordt in de familie al volop gespeculeerd wanneer het eerste vijfgeslacht kan worden gevierd…

Piet De Baets