• Eeklo
10/10/2021

College ten Doorn is al jaren voortrekker in het kweken van “bataat” of zoete aardappel. Dit jaar werden alle selecties uit het veredelingsprogramma aangeplant op het bioperceel van de school. Veredelen is een langdurig proces en het duurt al snel 5 tot 8 jaar vooraleer een nieuwe variëteit op de markt gebracht wordt.
Reeds enkele jaren worden verspreid in Vlaanderen verschillende testveldjes bataat aangelegd bij scholen, liefhebbers of landbouwers. Zij helpen mee de nieuwe selecties uit het veredelingsprogramma te beoordelen. Door op verschillende locaties te testen, wordt meteen ook de robuustheid van een variëteit onder verschillende teeltcondities in kaart gebracht.
Onder begeleiding van teeltleider Geert Dieleman werden de verschillende selecties opgekweekt, vermeerderd en aangeplant samen met leerlingen van 3-4 Plant Dier Milieu (Practicum) en leerlingen 5-6 tuinbouw en groenvoorziening. Vorige week werden de knollen geoogst en voorgesteld aan het Yacobat netwerk. Yacobat is een veredelingsinitiatief waarbij liefhebbers, wetenschappers, landbouwers en scholen samenwerken om Vlaamse variëteiten ‘bataat’ (zoete aardappel) en yacon te ontwikkelen. Naast de standaard oranje variëteiten worden ook gele, paarse en witte variëteiten ontwikkeld, een gans pallet aan kleur en smaak. Nu ook te koop in de serrewinkel van de school. (open op maandag-, donderdag- en vrijdagnamiddag van 13 - 15u30)
Meer info: www.yacobat.be
(PDB)