Jan Desmarets (Ieper, 1961), een Vlaams beeldhouwer die woont in Zomergem, is bekend van Monaco tot in Moskou. In 2003 kreeg hij opdracht van toenmalig premier Verhofstadt om  het huwelijkscadeau voor Prins Laurent en Prinses Claire te maken. Barack Obama kreeg tijdens zijn bezoek aan Waregem een werk van hem overhandigd. Meester Jef Vermassen is een hevig bewonderaar van deze Zomergemnaar en typeert hem als volgt: 

“DESMARETS is een uitblinker in het creëren van  monumentale sculpturen. Daarin kan hij zo krachtig zijn immense energie kwijt. Jan is oersterk en in zijn kunst draagt hij deze oerkracht over. Maar plots is hij een en al gefascineerd door kleine sculpturen. Verrassend maar tegelijk ook gewaagd. Hoe dan ook: het resultaat mag er zijn. Het is niet zo eenvoudig om in het kleine even groot te zijn als in het monumentale. Toch is dit perfect gelukt. Bijkomend voordeel: wie van Jan zijn kunstcreaties houdt, kan thans met een eerder beperkt budget één van zijn kunstkinderen in huis halen en er voluit van genieten.”

Het publiek krijgt nog twee zondagen de tijd om zowel zijn atelier als zijn uitgestalde werken van nabij te bezichtigen: zondag 25 december (Kerstmis) en 1 Januari (Nieuwjaarsdag), telkens van 11u tot 18u. Aan iedere bezoeker wordt een muurkalender met sculpturen van hem aangeboden (full-color/groot formaat).

Wastechniek

Wat is zo bijzonder aan het werk van deze kunstenaar die met brons werkt?

De beelden van Desmarets leven. Dit gevoel ervaren we tijdens het bekijken van tal van zijn beelden: mensen die lopen of de liefde bedrijven, paarden die al steigerend spelen of een draver die tot het uiterste gaat voor de overwinning. Vermits hij de techniek zeer goed beheerst, durft hij te balanceren op de grens tussen evenwicht en onevenwicht. Zijn beelden steunen soms op enkele kleine vierkante centimeters.

Honderden bronzen beelden sieren zijn ruime galerijen, living, oprijlaan en imposante tuin.

Hij gebruikt de verloren ‘wastechniek’ om zijn creaties te verwezenlijken, in het Frans beter gekend als ‘cire perdue’. 

Hij legt uit : “Ik maak eerst een creatie in paraffine. Van zodra dit klaar is, wordt het in een vuurvaste ’mal’ ingebed, waarna de was eruit wordt gesmolten. Van daar de naam ’verloren wastechniek’. Op de plaats waar de was aanwezig was, giet ik vloeibaar brons. Er bestaan nog andere technieken om bronzen beelden te maken, zoals zandgieten. Ik kan deze techniek niet toepassen, omdat mijn beelden te complex zijn”.

Zijn bronzen sculpturen hebben te maken met archeologie. Het zijn bewegende fossielen, precies alsof het brons uit de grond komt. Ze zien eruit alsof ze straatoud zijn. Het gaat over dingen die rondom hem gebeuren. Schapen, eenden en trekpaarden behoren tot zijn leefwereld. Ze inspireren hem om er op zijn manier bronzen beelden van te maken. 

Een ander kenmerk is dat ze hol zijn. Je kunt er doorheen kijken. Ze zijn afgewerkt, maar op een ietwat ruwere manier. Ze zijn nooit honderd procent volledig. Bij zijn bronzen beelden van mensen ontbreekt bijvoorbeeld een arm, een hoofd of een stuk van een ledemaat. Bij het bekijken van zijn beelden moeten de mensen er iets bij denken. Zijn creaties zijn suggererend.

Locatie: Rohoek 16, Zomergem. Parkeerweide voorzien. Tel: 0475/46 95 13 (Martine).

www.jandesmarets.com

    (PDB)