• Zomergem
27/04/2009

Stefaan Lehoucq (42) de man die vier jaar geleden een berg kocht in Zweden, inclusief een skigebied, en alles wat erbij hoort, verwezenlijkt nu een nieuwe droom. Ditmaal kocht hij een eiland. En zeggen dat hij als buitenlander ook al de eerste was die in Zweden een elandenpark opende.

Ja, Stefaan Lehoucq Zomergem zet zijn verovering van het Noorden door. In de Middeleeuwen waren het de Noormannen die onze streken veroverden, nu is het zijn beurt. Hij gaat evenwel niet zo driest te werk en laat geen moord, brand en vernieling achter, maar breidt wel gestaag zijn werkterrein uit.

Na de aankoop van een berg in Midden-Zweden van enkele jaren geleden en na de opening van het eerste elandenpark dat niet in Zweedse handen is, volgt nu een nieuw project in Kopparberg: het eiland Prästön, gelegen midden in het reusachtige meer Ljusnarn, moet er aan geloven. In overeenkomst met het gemeentebestuur zal Stefaan het enige eiland in het grootste meer van het dorp, Ljusnarn dat zelf 10 km lang is, in eerste instantie huren en exploiteren.

‘Het eiland is zowat 1 km lang en 300 meter breed, en is onbewoond’, vertelt Stefaan. ‘Een gedeelte ervan is beschermd natuurgebied en dat zal ook zo blijven. Het andere gedeelte zal worden ingericht om er activiteiten op te organiseren.’

In een verdere toekomst moet het eiland volgens hem een exotische eco-vakantie­bestemming worden waarbij een aantal vlottende vakantiehuizen langsheen een steiger op het reusachtige meer zullen dobbert.

‘Er zal in eerste instantie worden gestart met het maken van uitstappen naar het eiland. Hiervoor werd geïnvesteerd in een luxueus vlot dat plaats biedt aan 12 à 15 personen.’ Er zijn ook kayaks en waterfietsen te huur, waarmee een tochtje op het meer of in de richting van het eiland kan worden gemaakt.

SPOTGOEDKOOP
Lehoucq is het zeuren over de financiële crisis intussen ook beu. ‘Dat de meeste gezinnen hierdoor de vinger op de knip moeten houden, weten we ook en ondervinden we dagelijks aan den lijve. Maar vrije tijd blijven we behouden en de behoefte om die zinvol in te vullen, houdt niet op te bestaan. Maar voor wie binnen de Eurozone woont, bestaat er momenteel een aantal uitgelezen kansen om bijzonder goedkoop naar het buitenland te trekken. Zweden is daarvan een schoolvoorbeeld. In minder dan 6 maanden tijd kreeg de Zweedse Kroon rake klappen en verloor hij 25 % tegenover onze munt. We zijn dus alweer een mythe armer: Zweden is niet duur!’, beweert hij met klem.

‘Welnu, aan het weer valt niets te veranderen. Het blijven gemiddeld warme tot zeer warme – en vooral bijzonder neerslagarme – zomers in Zweden. Het water in de meren, waarop nu nog een ijslaag van 30 cm ligt, warmt binnenkort op tot 25 °C. De prijzen daarentegen, die zijn fors gekelderd in de loop van de voorbije maanden. Zo is de tijd van het belachelijk dure pintje definitief voorbij. Brandstof kost momenteel minder dan bij ons. Een dagschotel schuift voor niet meer dan 6 euro over de toonbank.

‘De dure Euro zorgt ervoor dat de Zweden vakantie in eigen lang vieren. Tegelijk wordt voor de zomer ook een aanzienlijke toename van het aantal bezoekers ui te aangrenzende landen, Noorwegen, Denemarken en Finland verwacht. Als dat geen goed nieuws in deze droeve dagen is …. ’